SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ljunghusens Handbollsklubb
Handboll

Välkommen till Ljunghusens Handbollsklubb!

 

Ljunghusens Handbollsklubb, LHK, är den enda handbollsföreningen i Vellinge kommun och bildades 2002. Vi har träningar i Ljunghusens Sporthall, Sandeplanshallen, Vellinge Sporthall och i Halörhallen.  Våra hemmamatcher spelas främst i Halörhallen där vi har läktare och café. LHK är en ideell, allmännyttig förening. Det betyder att föreningen har kommit till av ett gemensamt intresse, i detta fall av den fantastiska sporten handboll. I en förening av detta slag är det alltid medlemmarna som ÄR föreningen och som driver och utvecklar densamma genom sitt gemensamma engagemang.

 

En tillbakablick

Kärleken till handbollen och en vilja att ge barn och ungdomar i kommunen en möjlighet att ta del av denna sport gjorde att LHK bildades som förening i februari 2002. Samtidigt ville man förmedla inte bara handboll utan även sunda värderingar och erbjuda en klubb med god gemenskap. Peter Bergström, Jan Parnerup och Hans Torsmar var tre av flera handbollsentusiaster som gick från ord till handling.

 

 

Med posters på byn bjöd man in till öppet hus i handbollens tecken och det var med fjärilar i magen man inväntade intresset. Tänk om ingen kom! Men det visade sig att intresset för handboll var stort i kommunen och Ljunghusens Handbollsklubb var ett faktum.

 

Kul att veta

Från början spelade alla LHK:are i färgerna grönt och vitt men det ändrades så småningom till himmelsblått med tanken att det var bara himlen som kunde sätta gränser för denna klubb.

Första målet i LHK gjordes av Emil Pettersson och då blåstes matchen av och glädjen stod högt i tak i Ljunghusens Sporthall. Emil fick en bok signerad av Bengan Johansson...och så var matchen i gång igen.

 

LHK fyller 5 år

2007 firade LHK 5 år som förening och det firades med två hejdundrande galor. Barnens kväll bestod av galamiddag, prisutdelningar och disco bland annat. Dagen efter var det gala för föräldrarna och båda kvällarna bjöd på gemenskap och klubbkänsla á la Ljunghusens Handbollsklubb.

 

A-lag

Säsongen 2008/2009 startade LHK upp sitt första A-lag i klubbens korta historia. Laget bestod av våra killar födda 92 tillsammans med tränare och andra handbollsfrälsta i och utanför kommunen. Premiärmatch för detta lag var söndagen den 28 september 2008 och då var det hemmamatch mot Skurup. Hallen i Ljunghusen var fullsatt, spänningen och förväntan stor. Skurup vann matchen men efteråt var stämningen ändå på topp. Första målet för LHK i denna historiska match gjordes av Felix Carlsson, en av 92:orna. Han fick ett minnesvärt diplom att sätta upp på väggen.

 

Ungdoms-SM

Säsongen 2008/2009 tog sig Ljunghusens pojkar 94 hela vägen till steg 4 av fem möjliga i Ungdoms-SM. En stark insats av alla inblandade. Den 24-25 januari 2009 stod LHK värd för arrangemanget av steg 4 och då var det handbollsfest i Västra Ingelsta Sporthall. LHK:s SM-resa tog dock slut här. USM har sedan varit ett stående inslag för våra ungdomar och vi har flera lag som utmärker sig här. De mest framgångsrika hittills är F07 som tog sig hela vägen till finalspel och slutade på en 4:e plats 2022! 

 

Utmärkelse Framtidens förening

I juni 2009 fick LHK en utmärkelse av Skånes Handbollsförbund, "Framtidens Förening". Utmärkelsen var nyinstiftad av förbundet och tillföll LHK för den fina utveckling föreningen haft och för att LHK jobbar kring konceptet "LHK-mer än handboll", dvs att klubben ser till de sociala aspekterna av idrotten också. Motiveringen till utmärkelsen löd: "Ljunghusens HK, en förening med inriktning på att skapa en stark, organiserad, ungdomlig, sportslig handbollsverksamhet på alla nivåer för pojkar och flickor. För respektive individs kunskap och med för individen bästa möjliga sociala, sunda och sportsliga förutsättningar". Denna utmärkelse värmde! 

 

LHK-are i Skånelaget

Hampus Olsson, född 1994, var den första LHK-are att ta en plats i Skånelaget. Sedan dess har vi haft flera spelare som blivit uttagna, vilket vi är extra stolta över så klart!

 

Klubbens andra seniorlag

Säsongen 2011/2012 startade LHK upp ett seniorlag även på damsidan med stommen av flickor födda 94. Premiärmatchen var i Ljunghusens Sporthall den 2 oktober 2011 och motståndet stod GW Landskrona för. Matchen slutade med en förlust men historiskt var det och historisk blev även Hedwig Holmström som gjorde LHK:s första mål i denna premiär!

 

Ny hall 2012 och 

Den 5/2 2012 invigde LHK den nya hallen i Höllviken, Halörhallen. Hallen som LHK tillsammans med Höllvikens Innebandyförening jobbat med och längtat efter i sex års tid. Invigningsdagen den 5/2 blev också startskottet på LHK:s 10-årsjubileum och dagen innehöll bland annat fem seriematcher, tal, ljusblå jubileumstårtor och en härlig blandning av nya och "gamla" LHK-are. Första målet i första seriematchen i nya Halörhallen gjordes av Vincent Tönnies, Team 99.

 

Medlemsregister och hemsida

LHK tog första steget till att bli digitala och införde ett medlemsrgister 2012 och startade även upp vår första hemsida. 

 

Bollskolor och karavaner

Efter ett stort behov att få igång tillväxten underifrån så gjorde vi 2013 ett rejält omtag i föreningen. Jimmy Mårtensson och Johan Glimberg startade upp bollskolor för Flickor och Pojkar födda 06, 07, 08. Vi sjösatte även handbollskaravannen som innebar att vi var ute i skolorna i vellinge kommun och höll i en handbolls lektion på ett lekfullt sätt.

Detta gav en stor tillväxt i dom yngre ålderna och vi satte även visionen att en bollskola skulle starta varje år.

Jimmy och Johan hjälpte även till i dom äldre årskullarna och jobbade fram en spelarutbildning som klubben implementerade.

 

LHK - mer än bara handboll

Ett grundkoncept som klubben vilar på som vi 2014 arbetade vidare med genom att införa gemensamma cuper, summercamp, handbollsdagen etc. Ett stort arrangemangsteam jobbade med klubbsammanhållningen och att säkerställa att medlemmarna utvecklas både idrottsligt men även socialt.

 

LHKare i uttagen till Riksläger

2016 blev Tim "Timpa" Hilding uttagen på riksläger för P00.

Det innebär att han är 1 av ca 60 spelare från hela landet som är uttagna till ett läger som är ett första steg mot framtida landslag för P00/01.  Timpa har spelat hos LHK sedan lågstadiet och det är fantastiskt och se vad slit på träningar, matcher, och en enorm talang kan ge.

20-årsjubileum

2022 firade föreningen 20 år. 

Det blev en härlig dag med matchspel där kampen mellan lag svart och vit var jämn ända in till slutet! Kampen avgjordes i en spännande shoot-out där våra äldsta spelare fick visa sina skills. Till slut blev det lag svart som tog hem segern denna gång. Men - eftersom vi nu har startat en ny tradition kommer jubileumskampen att hållas varje år, så fler chanser kommer!

 

Vi fick även lyssna till intervjuer och tillbakablickar från LHK-profiler, både gamla och unga. Självklart bjöds det på smarrig jubileumstårta och annat gott.

 

 

 

 
Sponsorer